XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2013. szeptember 5., csütörtök

Szeptember 5



Lk 18,35-43                     (Igazi boldogság: Isten színe látása)

Történt, hogy amikor Jerikóhoz közeledett, egy vak koldus ült az út szélén és kéregetett. Hallotta, hogy nagy tömeg vonul el arra, megkérdezte hát, hogy mi történt. Megmondták neki, hogy a názáreti Jézus halad arra. Erre elkezdett kiabálni: „Jézus, Dávid fia, könyörülj rajtam!” Akik elöl mentek, csitították, hogy hallgasson. De annál hangosabban kiáltozott: „Dávid fia, könyörülj rajtam!” Jézus megállt s szólt, hogy vezessék elé. Amikor odaért, megkérdezte:  „Mit akarsz tőlem, mit tegyek?” Azt válaszolta: „Uram, hogy lássak!” Jézus így szólt hozzá: „Láss! Hited megmentett.” Azon nyomban visszanyerte szeme világát és Istent dicsőítve követte.

A boldogság (amire Isten minket hív) meghaladja az értelmet és a pusztán emberi erőket. Isten ingyenes ajándékából ered. Ezért mondjuk természetfölöttinek, miként a kegyelem is az, mely az embert fölkészíti arra, hogy belépjen az isteni boldogságba. "»Boldogok a tisztaszívűek, mert ők meglátják az Istent«. De nagysága és elmondhatatlan dicsősége miatt »senki ember nem láthatja Istent úgy, hogy életben maradjon«, az Atya ugyanis fölfoghatatlan, szeretete és emberiessége szerint azonban, s mert mindenre képes, ezt is megengedi azoknak, akik szeretik Őt, azaz hogy lássák Istent, (...): mert »ami az embereknél lehetetlen, az Istennél lehetséges«.”(Szent Ireneusz) (KEK 1722). A mai történetben láthatjuk, hogy Jézus ennek a vak embernek megadta ezt a különleges ajándékot, hogy lásson. De nem csak visszaadta fizikai látását, hanem lelki látást is: A hit által felismerte Jézusban az Isten fiát, és valóságosan megláthatta őt. Az Isten látása, annak a látása, aki örökké szeret minket, a legboldogítóbb dolog a világon. Ezért a koldus is felugrik, amikor Jézus hívja őt, és dicsőíti az Istent, mert jót tett vele. Nem is akarja őt többé elveszíteni, ezért követi őt.
Feladat a mai napra: Mi is kérhetjük Jézustól a látás ajándékát. Kérjük tőle a tiszta szív ajándékát, aki hitével megtudja látni Isten jelenlétét és működését életében és a körülötte lévő világban.