XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2014. november 24., hétfő

November 24.



Iz 55, 1-3                          (Gyertek, igyatok a forrásból!)

Ti szomjazók, gyertek a vizekre mind, és bár nincsen pénzetek, siessetek ide! Vegyetek ingyen gabonát és egyetek, vegyetek pénz nélkül bort és tejet. Miért költitek a pénzt arra, ami nem kenyér, és a keresetet arra, ami jól nem lakat? Hallgassatok ide, figyeljetek rám, akkor jót esztek, és kövér falatokban lesz részetek. Fordítsátok ide a fületek és gyertek ide hozzám; hallgassatok rám, és élni fog lelketek. Örök szövetséget kötök veletek, a Dávidnak megígért irgalom jegyében.


Minden nap szükségünk van az Istennel való találkozásra. Ő hív minket. Az imádságban a legfontosabb lépés, hogy meghallom Isten hívását, odalépek hozzá és észreveszem, amint felém lép. Amikor hallgatok, jelenvalóvá válik számomra a másik. Szavai megérintenek, hatással vannak rám, visszhangozni kezdenek a szívemben. Melyik szó az, Isten melyik hívása az, ami most visszhangozni kezd bennem? Megengedhetem, hogy egy időig csak az a szó, hívás visszhangozzon bennem, mint a tenger hullámzása. Mit vált ki belőlem? Talán észreveszem, hogy egy idő után a lelkem elkezdi „inni” ezt a szót, táplálkozik abból a szeretetből, ami belőle árad. Engedjük meg a lelkünknek, hogy ez addig tartson, amíg jól nem lakott. Talán most értjük meg, miért kérdezi Isten: Miért költitek a pénzt arra, ami nem kenyér, és a keresetet arra, ami jól nem lakat? Hallgassatok ide, figyeljetek rám, akkor jót esztek, és kövér falatokban lesz részetek. Fordítsátok ide a fületek és gyertek ide hozzám; hallgassatok rám, és élni fog lelketek. Szükséges, hogy a szívünk minden alkalommal, amikor imádkozunk, így tudjon táplálkozni Isten igéjéből. Hiszen az imádságban nem a töprengés, a sok gondolkodás a lényeg, hanem elsősorban az, hogy engedem, hogy Isten szava hatással legyen rám.
Feladat a mai napra: Keresek időt arra, hogy újra meg újra megérintsen és megerősítsen a nap folyamán az a szó, ami a mai imádságban táplálék lett számomra.