XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2015. január 15., csütörtök

Január 15.



Mk 10,23-27           (A gazdagságát a szegényeknek alkalmazta)

Jézus erre körülnézett és tanítványaihoz fordult: „Milyen nehezen jut be a gazdag az Isten országába!” A tanítványok csodálkoztak szavain. Jézus azonban megismételte: „Gyermekeim, milyen nehéz bejutni az Isten országába! Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutni az Isten országába.” Ezek szerfölött csodálkoztak és egymás közt kérdezgették: „Hát akkor ki üdvözülhet?” Jézus rájuk nézett, és folytatta: „Embernek ez lehetetlen, de az Istennek nem. Mert az Istennek minden lehetséges.”

Ha komolyan vesszük Jézus szávait, megijeszthetnek bennünket úgy mint a tanítványokat. Mert valamilyen módon mindannyian többé-kevésbe gazdagnak tekintjük magunkat. Ha ennyire nehéz egy gazdagnak bejutni Isten országába, „hát akkor ki üdvözülhet?” Istennek semmi sem lehetetlen, országába már gazdagok is bejutottak, pl. Boldog Batthyány-Strattmann László, akinek emléknapát egy hét múlva ünnepeljük. Figyeljük meg, hogyan kezelte gazdagságát. Batthyány-Strattmann László ősi magyar főnemesi családból származott. Nagybátyjától örökölte vagyonát és körmendi kastélyát. A kastély egyik szárnyában kórházat rendezett be elsősorban szembetegek számára. Tudták róla, hogy az egyik legkiválóbb szemorvos és a szegények orvosa akart lenni. Jöttek is hozzá nemcsak Körmendről, hanem messze vidékről a legszegényebb emberek. Ingyen gyógyította őket. A kórházi kezelésért és ápolásért csupán azt kérte: imádkozzanak el érte egy Miatyánkot. A rászoruló betegeit nemegyszer komoly anyagi támogatásban részesítette. Gyermekeit a szegények szeretetére és lelki szegénységre nevelte. Visszaemlékezéseikben elmondták: nem is tudták, hogy gazdagok voltak. Megvolt mindenük, amire szükségük volt, de a fényűzést és a pazarlást nem ismerték. Legyen számunkra boldog Batthyány-Strattmann László útmutató. Ő nem csak magára használta vagyonát. Nem nézte le a szegényeket, nem tartotta magát jobbnak. Gazdagságával embertársainak szolgált igazi szolidaritással. Adj nekünk, Uram, szolidáris szívet testvéreink iránt.
Feladat a mai napra: Hogyan szolgálhatok ma gazdagságommal egy konkrét embertársnak?