XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2015. október 20., kedd

Október 20.



Lk 12,35-40                       (Legyetek ti is készen)
Csípőtök legyen felövezve és égjen a lámpásotok. Hasonlítsatok azokhoz az emberekhez, akik urukra várnak, hogy mihelyt megérkezik a menyegzőről és zörget, rögtön ajtót nyissanak neki. Boldogok azok a szolgák, akiket uruk megérkezésekor ébren talál. Bizony mondom nektek, felövezi magát, asztalhoz ülteti őket, és megy, hogy kiszolgálja őket. És ha a második vagy a harmadik őrváltáskor érkezve is így találja őket, boldogok azok a szolgák. Gondoljátok meg: ha tudná a házigazda, hogy melyik órában jön a tolvaj, nem engedné betörni házába. Legyetek ti is készen, mert olyan órában, amikor nem is gondoljátok, eljön az Emberfia.”

A következő idézetek Krisztus visszajöveteléről szólnak és az ahhoz megfelelő magatartásról: éberség és megtérés. Talán ahhoz vagyunk szokva, hogy ezek az olvasmányok az adventi időszákban hangzanak el. De most nem kevésbé fontos, hogy elgondolkozzunk rajta. Hogy ma gondoljuk át életünk beállítottságát és legyünk tényleg készen, hogy az Emberfia bármilyen órában eljöhet hozzánk. Az éberség magatartását fejezi ki Jézus ezzel a képpel: „Csípőtök legyen felövezve és égjen a lámpásotok.” A felövezett derék a munkának és az indulásnak a jele és az égő lámpák kifejezik az éjszakai készenlétet. Ezzel a belső magatartással kell figyelni az Úr érkezésére, mikor jön és zörget az ajtónkon. Ha ilyen belső éberséggel élünk, mi is a boldogokhoz tartozunk. Sőt, akkor ő maga fog „kiszolgálni” minket. Ez nem csak Jézus második eljövetelére illik rá, hanem a mindennapi életünkre is. Ha beengedjük Jézust szívünkbe, ő az első, aki szolgál bennünket szeretetével és gondoskodik rólunk. Bár, ha néha úgy tűnik, hogy késik, ne fáradjunk ki az éberségben, mert biztos, hogy jönni fog: És ha a második vagy a harmadik őrváltáskor érkezve is így találja őket, boldogok azok a szolgák.
Feladat a mai napra: Arra figyelek, milyen körülményeken keresztül zörget Jézus nálam.