XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2015. november 10., kedd

November 10.



Lk 17,7-10                         (csak kötelességünket teljesítettük)
Ki mondja közületek béresének vagy bojtárjának, amikor a mezőről hazajön: Gyere gyorsan, ülj asztalhoz. Helyette nem ezt mondja-e inkább: Készíts vacsorát, övezd fel magad és szolgálj ki, amíg eszem és iszom, aztán majd ehetsz és ihatsz magad is Megköszöni tán a szolgának, hogy teljesítette parancsait? Így ti is, amikor megteszitek, amit parancsoltak nektek, mondjátok: Mihaszna szolgák vagyunk, hisz csak kötelességünket teljesítettük.”

Jézus ebben az igerészben folytatja a hasonlatot. Újabb képpel válaszol és felmerülhet bennünk a kérdés, hogy ennek a példabeszédnek mi köze van a hithez? Elsősorban a kötelességteljesítésről beszél Jézus. Nézzünk csak a példabeszéd mögé. Mai képpel élve: Egy cég alkalmazottja tudja, hogy azért van a cégnél, hogy dolgozzon és bizonyos feladatokat lásson el. Ezzel számít, és ezért kapja pénzét. Tudja, hogy nem szívességből csinálja, hanem mert megfizetik, és ezért nem is vár különös köszönetet. Persze jól esik neki, ha dicsérik, ez serkenti a munkáját. De az alkalmazott fontosnak érzi magát a cég számára, mert feladatokat láthat el. Milyen furcsa lenne számára, ha egyszer csak főnöke jönne, és helyette elvégezné napi munkáját? Egyszer talán jól esne neki, de igazából furcsa lenne számára, mert a főnöknek nem az a dolga, hogy helyette megoldja a feladatokat, hanem hogy munkát adjon neki. Az alkalmazottnak természetes, hogy a cég munkáját végzi el. Mi köze ennek a hithez? A hívő embernek a hit nem más mint az alkalmazottnak feladatának teljesítése. Kötelességének érzi, természetes számára. Amint a főnökének nem az a feladata, hogy a másik helyett megoldja a problémákat, úgy Istennek sem a feladata, hogy helyettünk higgyen. Hinni nekünk kell.  És a hit lelki munkát jelent, még pedig az aktív bizalom gyakorlását és Isten akaratának teljesítését. Nem egy rendkívüli dolgot kíván tőlünk, hanem azt, amire a keresztségben megadta nekünk a képességet. Ha bizalommal megtesszük, amit Isten parancsol nekünk, akkor erősödni és növekedni fog a hitünk. És amint a főnök munkát és minden egyéb kelléket biztosít alkalmazottjának, úgy Isten minden szükséges dologgal el fog látni minket, hogy hinni tudjunk. Csak éljünk vele.
Feladat a mai napra: Milyen feladatot bízott rám az Úr? Arra törekszem, hogy parancsai szerint éljek.