XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2016. november 1., kedd

November 1.



Zsolt 37,3-6.16.27-31.34.37                                                (nemes dolog, ha valaki vállalja a teremtéssel való törődés kötelességét mindennapi apró tettek által)
3Remélj az Úrban és tedd a jót, akkor megmaradsz földeden és biztonságban élsz. 4Az Úrban leld örömed, s ő betölti szíved vágyait. 5Ajánld utadat az Úrnak, remélj benne, s ő irányít majd. 6Becsületed felragyogtatja, mint a napot, igazságodat, mint a fényes nappalt. 16Jobb a kevés, amit az igaz bír, mint a bűnös nagy gazdagsága. 27Hagyd el a rosszat és tedd a jót, akkor megmaradsz mindörökre. 28Mert az Úr az igazságosságot szereti és nem hagyja el soha szentjeit. Az álnokok örökre megsemmisülnek, a gonoszok nemzetsége elpusztul. 29Ám az igazak birtokolják a földet, és ott laknak mindörökre. 30Az igaznak szája bölcsességet szól, nyelve azt hirdeti, ami helyes. 31Istennek törvényét a szívében hordozza, ezért lépései nem ingadozók. 34Bízzál az Úrban és kövesd az útját, 34ő megőriz a gonosztól s ő felemel, hogy tiéd legyen a föld, és elégtétellel lásd a gonosz pusztulását. 37Nézd az ártatlant, tekints az igazra, a békesség emberének új nemzedéke támad!

211. Ez a nevelés azonban, mely „környezettudatos polgárságot” hivatott létrehozni, nemegyszer a tájékoztatásra szorítkozik, és nem képes beidegződött szokásokat kialakítani. A törvények és szabályok puszta megléte hosszú távon nem elegendő a rossz magatartásformák korlátozására, még ha létezik is tényleges kontroll. Ahhoz, hogy a jogi szabályozás komoly és tartós eredményekhez vezessen, szükséges, hogy a társadalom tagjainak többsége megfelelő motiváció alapján elfogadja, és személyében átalakulva kövesse azt. Csak akkor tudjuk odaadóan elkötelezni magunkat az ökológiai elvek mellett, ha szilárd erények kialakításán fáradozunk. Ha valaki, bár anyagi lehetőségei meglennének, hogy többet fogyasszon és költsön, rászokik arra, hogy inkább kicsit jobban betakarózzon ahelyett, hogy bekapcsolná a fűtést, feltehetően a környezet védelme szempontjából kedvező meggyőződéseket és érzéseket sajátított el. Igen nemes dolog, ha valaki vállalja a teremtéssel való törődés kötelességét mindennapi apró tettek által; és csodálatos, hogy a nevelés képes rávenni ezekre, olyannyira, hogy életstílussá váljanak. (Ferenc pápa „Áldott légy” kezdetű enciklikájából, a közös otthon gondozásáról)
Feladat a mai napra: Ma a teremtéssel való törődés iránti kötelességemet egy konkrét mindennapi apró tettel vállalom.