XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2016. december 9., péntek

December 9.



Ef 5,8-15                            (A világosság gyümölcse csupa jóság, igazságosság és egyenesség)
Valaha sötétség voltatok, most azonban világosság az Úrban. Éljetek úgy, mint a világosság fiai. A világosság gyümölcse csupa jóság, igazságosság és egyenesség. Azt keressétek, ami kedves az Úr szemében. Ne legyen részetek a sötétség meddő tetteiben, inkább ítéljétek el őket. Amit ugyanis titokban tesznek, azt még kimondani is szégyen. Mindarra, amit elítéltek, fény derül, s ami így világossá válik, fényforrás lesz. Ezért mondják: Ébredj, aki alszol, támadj fel a halálból, és Krisztus rád ragyog. Gondosan ügyeljetek tehát arra, hogyan éltek: ne balgán, hanem bölcsen.

A mai nap idézetében Szent Pál arra hívja közösségét, hogy úgy éljenek, mint a világosság fiai. A gyümölcsről ismerhetjük fel a világosság fiait. Szent Pál hármat sorol fel: jóság, igazságosság és egyenesség. Miért ezt a hármat? Mivel ezek Istennek a főtulajdonságai: Isten jó (hányszor beszélünk a Jóistenről?), Isten igaz és Isten egyenes. Aki Isten világosságában jár nem lehet rossz, hazug, hamis vagy erkölcstelen. Szent Pál továbbá azt hangsúlyozza, hogy csak az Úrral való kapcsolatban élhetünk úgy, mint a világosság fiai. A ránk jellemző kifejezést „az Úrban” használja. „Világosság az Úrban” A jóság, igazságosság és egyenesség nem csupán a keresztény kötelesség vagy teljesítmény programja, amelyet magunkból tudnánk elérni. Szükségünk van arra, hogy újra meg újra Istenhez forduljunk és azt keressük, ami kedves az Úr szemében. A konkrét élethelyzetünket tegyük le Isten elé és kérdezzük tőle: Mi tetszene most neked? Így vagy úgy tetszik neked jobban? Figyeljünk arra, hogy ne rágjuk szájába a mondanivalót, amit hallani szeretnénk, hanem hallgassuk végig, amit mondani akar. Imádságban a finom hallgatást gyakoroljuk, mely lelkünk igazi nyugalmára vezet. 
Mindig újból ébredjünk annak tudatára, hogy Isten nem a jó tetteinkért szeret minket, hanem azért, mert vagyunk, mert az övei vagyunk. És jók lehetünk, mert Isten mindig jó velünk, és jóságában részesülünk.