XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2017. március 1., szerda

Március 1.



Mt 5,43-48                         (A szeretet ingyen)
Hallottátok a parancsot: Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet. Én pedig azt mondom nektek, szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok üldözőitekért! Így lesztek fiai mennyei Atyátoknak, aki fölkelti napját jókra is, gonoszokra is, esőt ad igazaknak is, bűnösöknek is. Ha csupán azokat szeretitek, akik szeretnek benneteket, mi lesz a jutalmatok? Nem így tesznek a vámosok is? S ha nem köszöntitek, csak barátaitokat, mi különöset tesztek? Nem így tesznek a pogányok is? Legyetek hát tökéletesek, amint mennyei Atyátok tökéletes!

Legyetek hát tökéletesek, amint mennyei Atyátok tökéletes! Ezzel a felhívással fejezi be Jézus Hegyi beszédének első részét és abban összefoglalja az általa adott új törvény lényegét. Így is fogalmazhatnánk: Legyetek tökéletesek a szeretetben, amint mennyei Atyátok tökéletes a szeretetben. Legyetek olyanok, mint az Atya! Legyetek szeretet, mert az Atya szeretet. Ha jól figyelünk, látjuk, hogy a felhívás nem arról szól, mit kell tennünk, hanem minek kell lennünk. A létünkről van szó. Hogy az legyünk, ami vagyunk és amire Isten teremtett bennünket: a szeretetre. Jézus mint az Atya nem akarja, hogy csupán egy kicsit legyünk az, ami vagyunk, hanem bőségesen. Ezért mondja: Legyetek hát tökéletesek. Legyetek tökéletesek a szeretetben, vagyis szeressetek nem kevésbé, mint az Atya. Jézus meghívása sokszor sajnos elérhetetlennek tűnik számunkra, mert nem jól értjük, mit is akar igazán mondani azzal, hogy „tökéletes”. Jézus és az Atya jobban tudja, hogy kik vagyunk, ezért a tökéletes szeretetre való meghívás nem egy teljesítmény bemutatását jelenti, és nem is akar túl sokat követelni tőlünk. Hanem azt szeretné Jézus, hogy az Atya szeretetével szeressünk, úgy, mint az az Isten fiaihoz illik. És milyen az Atya szeretete? A szeretete ingyenes. Mindenkit szeret, nem tesz különbséget az emberek között. Nem azért szeret valakit, mert megérdemelne, vagy nem szeret valakit, mert rosszul bánik vele. Isten feltétel nélkül szeret. Szeretete nem attól függ, hogy mit adunk neki. „Fölkelti napját jókra is, gonoszokra is, esőt ad igazaknak is, bűnösöknek is.” Istennek nincsenek ellenségei, csupán gyermekei. Tanuljunk tőle így szeretni: ingyen, feltétel nélkül. Ahol már nem létezik az, hogy „te ezt adtad, akkor én ugyanannyit adok neked”. Tanuljunk az Atya szeretetével szeretni, amelyet mindenki megérdemel, mert viselkedéstől függetlenül Isten gyermeke.
Feladat a mai napra: Azokat köszöntöm vagy mosolygok rájuk, akiket általában nem szoktam köszönteni.