XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2017. június 30., péntek

Június 30.



Lk 6,20-23                         (Boldogok vagytok...)
Ekkor tanítványaira emelte tekintetét és megszólalt: „Boldogok vagytok, ti szegények, mert tiétek az Isten országa. Boldogok vagytok, hogy most éheztek, mert jól fogtok lakni. Boldogok vagytok, akik most sírtok, mert nevetni fogtok. Boldogok vagytok, ha gyűlölnek benneteket az emberek, kizárnak körükből és megrágalmaznak, s neveteket, mint valami szégyenletes dolgot, elvetik az Emberfia miatt. Örüljetek azokban a napokban, ha majd ez bekövetkezik, és ujjongjatok, mert nagy jutalomban részesültök a mennyben! Atyáik is így bántak a prófétákkal.

Jézus ebben beszédében rámutat nekünk egy teljesen más értékrendre. És első olvasásra lehet, hogy nem értünk vele egyet. Hiszen miért lehet boldog az, aki szegény, aki éhezik, sír vagy akit gyűlölnek és kitaszítanak? Nyilván nem azért boldog az ember, mert ez történik vele. Jézus inkább másra akarja felhívni a figyelmünket: az anyagi jólét, a siker, a közösség önmagában még nem tesz boldoggá. Hozzáteszi: az Emberfia miatt. És ez egy fontos szempont. Hiszen az evangélium szerinti élet nem óv meg minket a nehézségektől, sem a kudarcoktól, küzdelmektől, vagy megaláztatástól. Aki azonban az evangélium szerint él, annak az élete más talajon áll: Isten szeretetébe és jelenlétébe gyökerezik. A hit egy nagyon fontos ajándék: hiszen megtapasztalhatjuk, hogy nem vagyunk egyedül. Isten nem hagy minket magunkra, hanem velünk szenved és küzd, megosztja sorsunkat. És ő tesz bennünket képessé arra, hogy közösséget építsünk, szeressünk, megbocsássunk, újrakezdjünk. Erre hív minket Jézus, hogy belőle éljünk. Kövessük az ő példáját, keressük közösségét, és meglátjuk, hogy valóban boldogok leszünk.
Feladat a mai napra: Megosztom a mai nehézségeimet Jézussal.