XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2017. július 19., szerda

Július 19.



LK 8,16-18                         (Senki sem gyújt világot azért, hogy befödje)
Senki sem gyújt világot azért, hogy befödje valami edényfélével, vagy hogy az ágy alá tegye. Inkább a tartóra teszi, hogy aki csak belép, lássa világát. Mert semmi sincs úgy elrejtve, hogy elő ne kerülne, és nincs titok, ami ki ne tudódna, és nyilvánosságra ne kerülne. Vigyázzatok, hogyan hallgatjátok. Mert akinek van, még kap hozzá, akinek pedig nincs, attól még azt is elveszik, amiről azt véli, hogy az övé.”

Jézus ezzel a példával folytatja tanítását: Senki sem gyújt világot azért, hogy befödje valami edényfélével, vagy hogy az ágy alá tegye. Inkább a tartóra teszi, hogy aki csak belép, lássa világát. Mit akar nekünk Jézus ezzel mondani? Érthetőbb lesz, amikor a második részt is hozzá vesszük: Mert semmi sincs úgy elrejtve, hogy elő ne kerülne, és nincs titok, ami ki ne tudódna, és nyilvánosságra ne kerülne. Vigyázzatok, hogyan hallgatjátok. Mert akinek van, még kap hozzá, akinek pedig nincs, attól még azt is elveszik, amiről azt véli, hogy az övé.” Talán kicsit ijesztőnek hangzik ez a kijelentés. Kire és mire gondol Jézus? Nyilván mindenki saját élethelyzetére értelmezheti ennek az üzenetét. És mindenki maga tudja, hogy mi az, amit titokban tesz, gondol vagy remél. A világban azonban látjuk, hogy valóban nincsen semmi, ami előbb utóbb ki nem tudódna. És bár fájdalmas, mint pl. az egyházi személyek szexuális bűncselekményei, mégis gyógyító hatású, mert amikor fény derül valamire, akkor át lehet dolgozni és meg is gyógyulhat minden. Itt azonban még egy fontos dologra akarja Jézus felhívni figyelmünket: hogy ne ámítsuk önmagunkat. A farizeusok azzal áltatták magukat, hogy milyen hívők és mély istenkapcsolatuk van. Azonban kiderült, hogy mégse így van, hiszen nagyon sokan nem fogadták el Jézust. Aki azt állítja magáról, hogy közel áll az Istenhez, annak életében meg kell látszódnia. Az élet tesz tanúságot arról, ami a szívünk és lelkünk mélyén van. A szenteknél láthatjuk, hogy valóban világosságra jutott mély istenkapcsolatuk. És életük valóban erős vezérfény lett az emberiség számára. Törekedjünk mi is egy őszinte és tiszta istenkapcsolatra. Akkor majd maga az Isten tesz rólunk is tanúságot, úgy mint Jézusról és a szentekről.
Feladat a mai napra: Ma időt keresek istenkapcsolatom ápolására.