XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2017. július 24., hétfő

Július 24.



Lk 8,40-48           (Jézus megkérdezte: „Ki érintett?”)
Amikor Jézus visszaérkezett, tömeg fogadta. Mindenki várta. Akkor odament hozzá egy Jairus nevű férfi, a zsinagóga feje. Lába elé borult, úgy kérte, menjen el hozzá, mert tizenkét éves egyetlen lánya haldoklik. Útközben a tömeg majdnem agyonnyomta.
Volt ott egy asszony, aki tizenkét év óta vérfolyásban szenvedett. Már egész vagyonát ráköltötte az orvosokra, de egy sem tudott rajta segíteni. Hátulról hozzáférkőzött, megérintette a ruhája szegélyét, és abban a pillanatban elállt a vérfolyása. Jézus megkérdezte: „Ki érintett?” Mindenki tagadta. Péter azonban így szólt: „Mester, a tömeg szorongat és lökdös.” Jézus azonban megismételte: „Valaki megérintett, mert éreztem, hogy erő áradt ki belőlem.” Az asszony látva, hogy nem titkolhatja tovább, remegve előlépett, elé borult, és az egész nép füle hallatára megvallotta, hogy miért érintette meg, és hogy meggyógyult abban a pillanatban. Jézus ezt mondta neki: „Leányom, hited meggyógyított. Menj békével!”

Próbáljunk magunkat beleképzelni ennek a vérfolyásban szenvedő asszonynak a helyzetébe. Mennyire vágyódik a gyógyulásra! Már 12 éve szenved ebben a betegségben. Nem annyira a testi fájdalmak aggasztják, mint inkább a társadalomi korlátok. Abban az időben a nők havi vérzésük ideje alatt tisztátalannak számítottak. Azért nem volt szabad, hogy valaki megérintse, ill. akit ő megérintett, az is tisztátalanná vált. (vö Lev 15,19-24) „Ha egy nőnek a havi vérzése hosszabbá válik, akkor az ilyen vérfolyás tartama alatt éppúgy tisztátalan, mint havi vérzése idején”. (Lev 15,25) Így jól érthető, hogy az asszony mindenáron megpróbált meggyógyulni betegségéből. Már egész vagyonát ráköltötte az orvosokra, de egy sem tudott rajta segíteni. Amikor hallott Jézusról, hogy ő is gyógyítja az emberek különféle betegségeit, egész reményét belé vetette. De nem mert nyilvánosan hozza fordulni és segítséget kérni. Megvárta, hogy a tömegben érinthesse meg. Szeretett volna észrevétlen maradni, de amikor megérintette a ruhája szegélyét, abban a pillanatban elállt a vérfolyása, és Jézus ezt megérezte. Azért kérdezte: „Ki érintett?” Tudta, hogy ez nemcsak egy véletlen érintés volt, ahogyan Péter gondolta, hanem valaki szándékosan érintette. Az asszony remegve – mivel tudta, hogy olyasmit tett, ami tilos - megvallotta, hogy ő volt. Ahelyett pedig, hogy Jézus tisztátalanná vált volna, meggyógyította az asszonyt. Jézus számára fontos, hogy összejöjjön egy személyes találkozás azzal az illetővel, aki meggyógyul rajta keresztül. Szeretné bátorítani az asszonyt: „Leányom, hited meggyógyított. Menj békével!” Mennyire vágyunk mi gyógyulás után? Mit jelent számunkra Jézust érinteni? Mekkora hit van bennünk? Beszéljünk ezekről a kérdésekről a mai imádságban Jézussal.
Feladat a mai napra:  Arra figyelek, hol szeretnék inkább valamit elrejteni az emberek ell, és hol kéri Jézus tőlem, hogy megosszam másokkal.