XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2017. július 3., hétfő

Július 3.



Lk 6,27-30                         (Szeressétek ellenségeiteket)
Nektek, akik hallgattok, ezt mondom: Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót gyűlölőitekkel. Azokra, akik átkoznak benneteket, mondjatok áldást, és imádkozzatok rágalmazóitokért. Ha arcul üt valaki, tartsd neki oda a másik arcodat is. Annak, aki elveszi köntösödet, add oda a ruhádat is. Mindenkinek, aki kér tőled, adj, és aki elviszi, ami a tied, attól ne kérd vissza.

Jézus iskolájába járhatunk ezen a héten is. Arra tanít minket, hogy mit jelent az evangélium szerint élni. A Máté evangéliumban található hegyibeszédhez hasonlóan Lukács is, kicsit tömörítve, hozza Jézus tanítását. Tanítása azonban új szempontokat is nyújt. A mai idézetben az ellenség szeretetéről beszél. És fontos már az első mondatra felfigyelni: Nektek, akik hallgattok, ezt mondom: Szeressétek ellenségeiteket Jézus nem általánosan beszél (szeretni kell az ellenséget), és nem is prédikálja ki azokat, akik nincsenek ott, hanem beszédében azokhoz fordul, akik őt hallgatják, most konkrétan hozzánk, akik ma ezzen az idézeten elmélkedünk: Neked, aki hallgatsz engem, ezt mondom: szeresd ellenségedet! Miért mondja azoknak, akik őt hallgatják? Mert van egy csapdánk, amibe gyakran beleesünk, mégpedig, hogy a másiktól várjuk el, hogy megtegye felénk az első lépést. De Jézus ezzel rámutat arra, hogy a szeretet kezdeményezője én kell hogy legyek, nem várhatom a másiktól, különösképpen azoktól, akik őt nem hallották.
Fontos ezzel kapcsolatban feltennünk azt a kérdést: Ki az ellenségem? Az idézet szerint azok, akik gyűlölnek, átkoznak, rágalmaznak, arcul ütnek minket, vagy aki elvesz tőlünk valamit, ill. kölcsönt kér tőlünk. Ellenségem lehet bármelyik embertársam. De azt hiszem, nem kell nagyon messzire mennünk. Sokszor elsíklunk amellett, hogy gyakran az első ellenségem saját magam vagyok. Előfordul, de úgy gondolom elég ritkán, hogy mások rágalmaznak, gyűlölnek, vagy valami rosszat akarnak nekünk. Azonban naponta hányszor fordul elő, hogy magunkat rágalmazzuk, sőt gyűlöljük azért, mert valamit elhibáztunk, mert nem úgy reagáltunk, ahogyan akartunk, mert nem sikerült jól megvalósítanunk szándékunkat...? Milyen gyakran fordul elő, hogy magunkat legszívesebben megpofoznánk, vagy azt mondjuk: De hülye vagyok...? A külső elleségemet is csak akkor fogom tudni igazán szeretni, amikor saját magamat is elkezdem igazán szeretni.
Feladat a mai napra:  Megfigyelem viselkedésemet saját magammal szemben. Megpróbálok szeretettel bánni magammal.