XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2017. július 6., csütörtök

Július 6.



Lk 6,39-40                         (Vajon vezethet-e vak világtalant)
Hasonlatot is mondott nekik: "Vajon vezethet-e vak világtalant? Nem esnek-e bele mind a ketten a gödörbe? Nem nagyobb a tanítvány mesterénél: Akkor tökéletes az ember, amikor már olyan, mint a mestere.

A mai napon Jézus egy hasonlattal kezdi tanítását: "Vajon vezethet-e vak világtalant? Nem esnek-e bele mind a ketten a gödörbe? Arra hív minket, hogy elgondolkodjunk azon, hogy ki a mi mesterünk. Kitől tanulunk? Kire figyelünk és kinek engedjük meg azt, hogy formálja az életünket? Úgy gondolom, egy embernek sok tanítója van az életében, elkezdve szüleivel, testvérei, rokonai, barátai, tanítói az iskolában,... És ez így van rendjén. De vajon mindent tanulhatunk tőlük? Mindent tudnak? Ki az, aki velünk meg tudja ismertetni az élet legmélyebb titkait? Ezért kérdezi Jézus: Vajon vezethet-e vak világtalant? Nem esnek-e bele mind a ketten a gödörbe? Felcsenghet fülünkben, amikor Jézus azt mondja: „Ti ne hívassátok magatokat rabbinak, mert egy a ti mesteretek, ti pedig mindnyájan testvérek vagytok. Atyának se szólítsatok senkit a földön, mert egy a ti Atyátok, a mennyei. Tanítónak se hívassátok magatokat, mert egy a ti tanítótok, Krisztus.” (Mt 23,8-10). Csak egy valaki van, aki minket be tud avatni az élet és az Isten misztériumába, és aki nekünk meg tudja mutatni az utat az életbe, és ez maga Krisztus. Jézus arra buzdít minket, hogy törekedjünk a tökéletességre. Akkor tökéletes az ember, amikor már olyan, mint a mestere. Törekedjünk arra, hogy Jézushoz hasonlítsunk, őt utánozzuk, tőle tanuljunk. Akkor biztosan elérhetjük a végcélt, és másoknak is meg tudjuk mutatni az utat.
Feladat a mai napra:  Ma arra keresek időt, hogy Jézussal elbeszélgessek az életem fontos kérdéseiről.