XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2017. július 7., péntek

Július 7.



Lk 6,41-45                         (A fát a gyümölcséről lehet megismerni)
Miért látod meg a szálkát testvéred szemében, amikor a magad szemében a gerendát sem veszed észre? Hogyan mondhatod testvérednek: Testvér, engedd, hogy kivegyem a szálkát a szemedből! - holott a te szemedben nem látod a gerendát? Képmutató! Előbb vedd ki a gerendát a saját szemedből, és csak aztán láss hozzá, hogy kivedd a szálkát testvéred szeméből. Mert nincsen jó fa, amely rossz gyümölcsöt terem, sem rossz fa, amely jó gyümölcsöt hoz. A fát a gyümölcséről lehet megismerni. Nem szednek tövisbokorról fügét, s gyalogszederről sem szüretelnek szőlőt. A jó ember szívének jó kincséből jót hoz elő, a rossz ember pedig a rosszból rosszat. Hisz a száj a szív bőségéből beszél.

A szeretetet nem lehet improvizálni. A szeretet egy hosszú tanulási folyamat, komoly döntés Krisztus útjai mellett. Sokszor nagyon el vagyunk foglalva azzal, hogy ki mit és hogyan csinál. Hányszor beszélgetünk barátainkkal, kollégáinkkal harmadik személyekről, véleményt mondunk róluk, elbeszéljük hibáikat és mindazt, ami nekünk nem tetszik. Mindig könnyebb először másokban meglátni a hibát, mint saját magunkban. És hányszor igyekszünk másokat kijavítani, hányszor tesszük szóvá, amit elhibáznak? Ezért mondja Jézus: Hogyan mondhatod testvérednek: Testvér, engedd, hogy kivegyem a szálkát a szemedből! - holott a te szemedben nem látod a gerendát? Képmutató! Előbb vedd ki a gerendát a saját szemedből, és csak aztán láss hozzá, hogy kivedd a szálkát testvéred szeméből. Jézus meghív minket arra, hogy elgondolkodjunk saját életünkön. Mi tegyük meg az első lépést. Jézus azt mondja: a száj a szív bőségéből beszél. Figyeljük meg magunkban, hogy szánk miről beszél. Milyen szavakat mondunk, milyen információkat adunk tovább? Milyen hanglejtéssel beszélünk? Ahelyett, hogy másokon mérgelődnénk, tekintsük őket tükörnek. Általában azt szoktuk másokban szóvá tenni, amivel saját magamban hadi lábokon állok. A jó ember szívének jó kincséből jót hoz elő, a rossz ember pedig a rosszból rosszat. Ha a szívünkben béke és szeretet van, akkor a szavaink is ezt adják tovább. De ha a belső világunk negatív, akkor a szavaink is ezt adják vissza. Ez jelző lehet számunkra, hogy még van pár gerenda a szemünkben, orvoslásra vár.
Feladat a mai napra: A mai napon megfigyelem mit és hogyan beszélek. Milyen a belső világom? Ne jópofáskodjunk. Inkább keressük fel Jézust és kérjünk tőle segítséget, hogy megújíthassa belső világunkat, és felragyoghasson igazi jóságunk.