XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2017. szeptember 25., hétfő

Szeptember 25.



Lk 14,34-35                       (ha a só elveszti az ízét, mivel ízesítik meg)
A só hasznos. De ha a só elveszti az ízét, mivel ízesítik meg? Sem földnek, sem trágyának nem való. Kidobják. Akinek van füle a hallásra, hallja meg!"

Jézus sokat tanított példabeszédekben. A mai idézetben a sót hozza fel mint példát. Milyen fontos elem a só. Az ókorban drágább volt mint az arany. Mennyi mindenre képes. Konzerválni dolgokat, pácolni, ételeket elkészíteni, tisztítani, stb. Kevéske képes arra, hogy kihozza az ételnek az ízét. De mire lehet használni a sót, ha ízét veszti? Semmire. Sem földnek, sem trágyának nem való, mondja Jézus. A sót példaképül használja életünkre. Azt akarja vele mondani, hogy minden embernek az élete olyan lehet, mint a só. Az ember élete Isten számára olyan értékes, mint az ember számára a só. Az ember életében Isten elrejtette azt a képességet, hogy fejlessze magát, hogy értékes hozzájárulás legyen az emberi társadalomhoz. De ez azt is jelenti, hogy az embernek igényesnek kell lennie önmagával. Képeznie kell magát, törődni nemcsak testével, hanem lelkével is. Igazi izét azonban az Istennel való kapcsolatából kapja. Hiszen mi ad az életnek igazán jó ízt? Nemde az, ha valaki által nagyon szeretve, elfogadva, fölemelve érezzük magunkat? És mit tudunk kezdeni azzal, aki csak magáról törődik, aki viselkedésével inkább hátráltatja a világot? Jézus arra hív minket, hogy a vakációnkat használjuk ki arra, hogy ne csak testileg pihenjünk, hanem feltöltődjünk hittel, kultúrával, az élet és egymás iránti szeretettel.
Feladat a mai napra: Hol veszítettem ízt az életemben? Ma arra törekszem, hogy azt pótoljam (az imádság, egy lelki könyv olvasása, a szentségekhez való járulás,  egy találkozás vagy egy kulturális program látogatása által...)