XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2018. március 24., szombat

Március 24.



Iz 53,3                                 (Veronika kendőt nyújt Jézusnak)
Megvetett volt, utolsó az emberek között, a fájdalmak férfija, aki tudta, mi a szenvedés; olyan, aki elől iszonyattal eltakarjuk arcunkat, megvetett, akit bizony nem becsültünk sokra.

Veronika az egyetlen asszony az úton, aki mert odaférkőzni hozzád, hogy kendőjével megtörölje vértől és verejtéktől ázott arcodat. Igazán veled érzett, fájt neki a megvetés, amelyben részed volt, látta benned a fájdalmak férfiját, aki tudta mi a szenvedés. Bár szenvedésedet nem tudta átvenni, ezzel a kis gyöngéd gesztussal azonban felmérhetetlenül enyhítette kínjaidat. Igen, mások iszonyattal eltakarták arcukat előtted és nem becsültek sokra, de ő nem. Uram, micsoda magány tör arra, aki beteg, idős, sikertelen, küszköd. Hány barátunk fordul el tőlünk, amikor igazán szükségünk volna rájuk! Amikor bennünk meglátszódik a fájdalmak férfija, asszonya, vajon ki becsül meg minket, ki az, akire számíthatunk, aki nem fordul el tőlünk? És én, vajon el tudom-e viselni mások szenvedését? Vajon oda tudok-e menni hozzá egy gyöngéd gesztussal, hogy enyhítsek fájdalmán? Jézus, te nagyra becsülted Veronika jelenlétét. Kérlek segíts, hogy mi is nagyra tudjuk becsülni azokat, akik apró gesztusokkal kifejezik irántunk együttérzésüket, szeretetüket. Taníts meg minket arra, hogy ne követeljük túl az embereket azzal, hogy olyat várjunk tőlük, amit nem tudnak nekünk megadni, és mi sem akarjunk többet adni az embereknek, mint amire képesek vagyunk. Hanem a szeretet gyöngéd gesztusaival merjünk odaférkőzni egymáshoz, és éreztetni egymással a mennyország előízét.
Feladat a mai napra: A szeretet gyöngéd gesztusával odafordulok ahhoz, aki a környezetemben szenved (idős, beteg testvéremhez).