XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2018. március 27., kedd

Március 27.



Iz 53,8                                 (Jézus szól a síró asszonyokhoz)
Igen, a mi bűneinkért szúrták át, a mi gonoszságainkért törték össze; a mi békességünkért érte utol a büntetés, az ő sebei szereztek nekünk gyógyulást.

Jézus, az úton asszonyok siránkoznak és jajgattak miattad. Sajnálnak téged. De te megszólítottad őket, mondván, hogy inkább magukat sirassák és gyermekeiket, „mert jönnek majd napok, amikor azt fogják mondani: Boldogok a meddők, akik nem szültek, nem szoptattak. Akkor majd unszolni kezdik a hegyeket: Omoljatok ránk! És a dombokat: Takarjatok el! Mert ha a zöldellő fával így tesznek, mi lesz a sorsa a kiszáradt fának?” (Lk 23,27-31). Nem értették ugyan, hogy „a mi bűneinkért szúrták át, a mi gonoszságainkért törték össze, a mi békességünkért érte utol a büntetés,” és hogy végül „az ő sebei szereztek nekünk gyógyulást”. Uram, hányszor tör fel bennünk a sajnálkozás, akár mások szenvedésén, akár magunk szenvedése iránt. Siratjuk a bajokat, elpanaszoljuk a fájdalmakat. Közben nem vesszük észre, hogy sajnálkozásunk csak vakság, mert nem vesszük észre a szeretet és a megváltás mélyebb valóságát. Uram, kérlek, segíts megtisztulnunk az önsajnálatból. Segíts bensőleg szabaddá válnunk, hiszen te is szabadon vállaltad magadra a bűneinket és gonoszságainkat. Sosem sajnáltattad magad, hanem elfogadva az Atya akaratát, fel tudtad ajánlani azokért, akik rászorultak. Saját és mások gyógyulása egyik legfontosabb lépése, ha el tudjuk fogadni keresztünket, ha bensőleg szabaddá tudunk válni, és felajánlani szenvedéseinket másokért. Akkor mélyen belesimulunk a szeretet folyamába, mely mindvégig életet ad.
Feladat a mai napra:  Ha valaki elpanaszolja bajait, megpróbálom hitemmel megerősíteni őt.