XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2018. március 29., csütörtök

Március 29.



Iz 53,10                               (Jézust megfosztják ruháitól és keresztre szegezik)
Megkínozták, s ő alázattal elviselte, nem nyitotta ki a száját. Mint a juh, amelyet leölni visznek, vagy amint a bárány elnémul nyírója előtt, ő sem nyitotta ki a száját.

Jézus, megérkeztél a koponyák helyére, a Golgotára. „Amikor a katonák fölfeszítették Jézust,  fogták ruhadarabjait és négy részre osztották, minden katonának egy-egy részt, majd a köntösét is.” (Jn 19,23). Eddig egyedül vitted a keresztedet, egyedül jártad az utad, most azonban már az emberek kezébe kerültél, mások bánnak el veled. Megkínoztak, felszögeztek a keresztre és te alázattal viselted, nem védekeztél ellenük. Elvették ruháidat, mindenedet, amid csak volt, látszólag még emberi méltóságodat is, és hagytad, hogy megtegyék veled. Amikor életünk utolsó állomásaira érünk, amikor egy betegség, vagy súlyos válsághelyzet áll elő, mindig arra kényszerülünk, hogy valamit fel kell adnunk magunkból. Fel kell hagynunk régi szokásainkkal, gondolkodásmódunkkal, bánásmódunkkal, ahhoz, hogy gyógyulás, kiengesztelődés tudjon megtörténni. Milyen fájdalmas számunkra, elveszítenünk azokat a dolgokat, amelyek jellemeznek bennünket. Te engedted, hogy megfosszanak téged mindentől, mert tudtad, hogy a legdrágábbat nem tudják elvenni tőled: Isteni mivoltodat. Uram, kérlek segíts nekünk felismernünk mi az, amiről le tudunk, vagy esetleg kell is mondanunk, ami lecserélhető, feladható, amit el kell engednünk. És kérlek segíts megerősödnünk örökké tartó értékünkben: istengyermeki méltóságunkban: hogy a tieid vagyunk, és a te kezeidből senki sem ragadhat ki bennünket. Add, hogy ahol egyre több dolgot, sőt saját életünket is el kell engednünk, egyre mélyebben összekovácsolódjunk Veled.
Feladat a mai napra:  Milyen konkrét dolgot akarok ma elengedni, amihez különben nagyon ragaszkodom?