XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2013. október 5., szombat

Október 5.



1Tessz 5,8-9.14-22                                              (AZ ERÉNYEK ÉS A KEGYELEM)
Mi azonban, akik a nappaléi vagyunk, legyünk józanok s öltsük fel a hitnek és a szeretetnek páncélját, sisak gyanánt meg az üdvösség reményét. Hiszen Isten nem a haragra szánt minket, hanem az üdvösség elnyerésére Urunk, Jézus Krisztus által. Kérünk továbbá benneteket, testvérek, feddjétek meg a nyughatatlanokat, bátorítsátok a kislelkűeket, gondozzátok a betegeket, tanúsítsatok mindenki iránt türelmet. Ügyeljetek, hogy senki ne fizessen rosszal a rosszért, hanem törekedjetek mindig jót tenni egymással és mindenkivel. Legyetek derűsek. Imádkozzatok szüntelenül. Adjatok hálát mindenért, mert Isten ezt kívánja mindnyájatoktól Krisztus Jézusban. Ne oltsátok ki a Lelket, s a prófétai beszédet ne vessétek meg. Vizsgáljatok felül mindent, a jót tartsátok meg. Mindenféle rossztól óvakodjatok.

„A nevelés, a megfontolt cselekedetek és a mindig megújult erejű állhatatosság révén megszerzett emberi erényeket az isteni kegyelem megtisztítja és fölemeli. Isten segítségével kialakítják a jellemet, és könnyedséget adnak a jó megtételéhez. Az erényes ember boldog erényei gyakorlásában.” (KEK 1810)
„A bűntől megsebzett embernek nem könnyű megőriznie az erkölcsi egyensúlyt. A Krisztus által meghozott üdvösség ajándéka azonban megadja a szükséges kegyelmet, hogy kitartsunk az erényekre törekvésben. Ahhoz, hogy szeretni tudjuk a jót és tartózkodni tudjunk a rossztól, mindegyikünknek állandóan kérnünk kell a világosság és az erő e kegyelmét, élnünk kell a szentségekkel, együtt kell működnünk a Szentlélekkel és követnünk kell hívásait.” (KEK 1811)
Pál apostol a tesszalonikiek egyházának írt levelében megfigyelhetjük az erények és a kegyelem összeműködését: részünkről mire kell törekednünk és mit tesz, munkálkodik Isten kegyelme bennünk. Az emberi erények a kegyelem segítsége nélkül nem érhetnének el magasabb szintet, ugyanis a kegyelemhez kell az emberi törekvés. Az egyik igényeli a másikat. Kérjük ezért a mai imádságban újra Istentől, hogy adja meg nekünk a kegyelmet az erényekre való törekvésünk kitartásában.
Feladat a mai napra: Visszatekintek a hétre és megfigyelem, mit tanultam az emberi erényekről az imádságban valamint gyakorlásuk által. Esetleg, milyen meghívást érzek most ezzel kapcsolatban. Miért szeretnék most különösen hálát adni Istennek? Saját szavammal fejezem ki hálaadásomat.