XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2014. január 11., szombat

Január 11.



Lk 10,17-20                       (Isten mindenkit nevén szólít)
A hetvenkét tanítvány nagy örömmel tért vissza. „Uram - mondták -, nevedre még a gonosz lelkek is engedelmeskedtek nekünk.” Így válaszolt nekik: „Láttam a sátánt: mint a villám, úgy bukott le az égből. Hatalmat adtam nektek, hogy kígyókon és skorpiókon járjatok, hogy minden ellenséges erőn úrrá legyetek. Nem fog ártani nektek semmi. De mégse annak örüljetek, hogy a gonosz lelkek engedelmeskednek nektek, inkább annak örüljetek, hogy nevetek föl van írva a mennyben.”

„Isten mindenkit nevén szólít (vö. Iz 43,1: Most hát ezt mondja az Úr, a teremtőd, Jákob, az alkotód, Izrael: Ne félj, mert megváltalak; neveden szólítalak: az enyém vagy.” ; Jn 10,3). Minden ember neve szent. A név a személy képe. Tiszteletet követel, mert hordozójának méltóságát fejezi ki.” (KEK 2158)
„A kapott név örökkévaló név. Az Országban fog teljes fénnyel ragyogni minden egyes Isten Nevével megjelölt személy titokzatos és egyedülálló jellege. "A győztesnek adok egy fehér követ. A kövön új név áll, melyet senki más nem ért, csak aki megkapja." (Jel 2,17) "Ezután láttam a Bárányt, ott állt Sion hegyén, és vele száznegyvennégyezer, aki homlokán viselte az Ő Nevét és Atyjának Nevét" (Jel 14,1).” (KEK 2159)
Köszönöm, Istenem, hogy ma is a nevemen szólítasz engem. Köszönöm, hogy nevem örökkévaló név, mert ott fönt, nálad a szívedben van feljegezve. Add, hogy ez legyen nap mint nap igazi örömöm.”
Feladat a mai napra: Ha ma valakit néven szólítok, arra gondolok, hogy Isten szólítja őt nevén. Mit jelent ez a személy Istennek?