XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2014. február 27., csütörtök

Február 27



Iz 33,13-17           (Harc a tisztaságért)

Akik távol vagytok, halljátok: mit vittem végbe, és akik közel vagytok: ismerjétek meg hatalmamat! Rémület fogta el Sionban a bűnösöket, az istenteleneket félelem szállta meg: Ki lakhat közülünk együtt az emésztő tűzzel, s melyikünk maradhat az örök lángokhoz közel? Aki igazságban jár és igazat beszél, aki megveti az erőszakkal szerzett nyereséget, s elhárítja kezével a megvesztegetést; aki süketté teszi a fülét, nehogy vérontásról halljon, és behunyja a szemét, nehogy rosszat lásson: az ilyen a magasságban fog lakni, sziklák csúcsán lesz biztonságos vára, megkapja kenyerét, s nem fogy ki a vize. Szemed teljes díszben látja majd a királyt, és tágas országot tekint át.



A keresztség annak, aki fogadja, meghozza a minden bűntől való megtisztulás kegyelmét. De a megkeresztelt embernek harcot kell folytatnia a test kívánsága és a rendetlen vágyak ellen. Ebben Isten kegyelme segíti

  • a tisztaság erényével és ajándékával, mert a tisztaság lehetővé teszi, hogy egyenes szívvel és osztatlanul szeressen;
  • a szándék tisztaságával, ami azt jelenti, hogy mindig szem előtt tartja az ember igazi célját: a megkeresztelt ember egészséges szemmel mindenben próbálja megtalálni és teljesíteni Isten akaratát; (vö. Róm 12,2; Kol 1,10.)
  • a külső és belső látás tisztaságával; az érzékek és a képzelet megfegyelmezésével; a tisztátalan gondolatokban való gyönyörködés elutasításával, melyek eltávolítanak az isteni parancsolatok útjáról: "a látás az oktalanokban bűnös vággyá válik" (Bölcs 15,5);
  • az imádság által:

"Azt hittem, hogy a saját erőim dolga az önmegtartóztatás, melyeket nem ismertem, mivel olyan ostoba voltam, hogy nem tudtam, (...) hogy senki sem lehet önmegtartóztató, ha te meg nem adod. És adnád, ha belső sóhajtással zörgetnék a füleden, és erős hittel rád bíznám gondomat." (Szent Ágoston: Confessiones 6, 11, 20) (KEK 2520).

Izajás próféta Isten szeretetét és közelségét az emésztő tűzhez hasonlítja. És felteszi a kérdést: Ki lakhat közülünk együtt az emésztő tűzzel, s melyikünk maradhat az örök lángokhoz közel? Vagyis: ki az, aki képes lesz Isten mellett élni? Csak az, aki igazságban jár és igazat beszél, akinek a szíve tiszta, mert megtartóztatja magát olyan befolyásoktól, melyek beszennyezhetik, károsíthatják őt. Korunk emberei lehet, hogy ezen felháborodnának. Balgának tartják azt, aki nem tájékozódik arról, mi van a világban, aki nem néz híreket; gyengének tartják, aki nem bír egy krimit vagy psichothrillert nézni; ostoba, aki nem enged magának annyi szórakozást, hogy mindenféle szerelmi, szex-képekkel izgassa képzeletét, érzékeit. De hová visznek ezek? Mit csinálnak velünk? Olyan erőt fejtenek ki bennünk, hogy szinte gúzsba kötik ellenálló képességünket, elhomályosítják, elfelejtetik velünk életünk igazi célját. És mihelyt észbe kapunk, bűnt követünk el, egyre jobban legyengítnek, míg teljesen bele nem merülünk a mocsárba. Onnan pedig csak nagyon nagy erőfeszítésekkel lehet kikerülni. Egy nagy, súlyos bűn elkövetését már számtalan kisebb bűn előzte meg, mert nem voltunk hajlandók féken tartani magunkat. Amikor már szétesik egy házasság, kudarcba fulladt egy élet akkor már nagyon nehéz visszacsinálni a történetet. Miért is annyira fontos a szív tisztasága? Mert belőle származik az élet! Kemény ez a harc, de úgy gondolom, az egyetlen, amelyért tényleg érdemes küzdeni. És Jézus ígéri: „aki mindvégig kitart, az üdvözül” (Mk13,13).

„Azért mondtam el ezeket nektek, hogy békességet találjatok bennem. A világban üldözést szenvedtek, de bízzatok, mert legyőztem a világot.” (Jn 16,33)



Feladat a mai napra: Ma megfigyelem a körülöttem lévő világot. Miről beszél nekem? Mire csábít? Milyen csábításoknak szoktam engedni? Mit vált ki belőlem, hogy engedem? Milyen az imádságom? Mit mond nekem Isten e világról? Kérjük a Szentlélektől azt a kegyelmet, hogy az Ő fényében tudjuk látni a világot, és tisztán megmaradni benne.