XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2015. május 28., csütörtök

Május 28.



Lk 13,6-9                         (türelem)

Aztán egy példabeszédet mondott. „Egy embernek a szőlejében volt egy fügefa. Kiment, gyümölcsöt keresett rajta, de nem talált. Erre így szólt vincellérjéhez: Három év óta mindig jövök, hogy gyümölcsöt keressek ezen a fügefán, de nem találok. Vágd ki! Miért foglalja itt a helyet? De az így válaszolt: Uram, hagyd még egy évig! Körülásom és megtrágyázom, hátha terem jövőre? Ha mégsem, akkor majd kivágod.”

Múlt héten egy régi ismerősöm látogatást tett nálunk, és használta a számítógépünket, hogy egy utazási jegyet vegyen magának. Mivel nem annyira gyorsan működött, ideges lett, és a kérdésemre, „Mi történt?”, azt mondta, „nincs türelmem.” Miközben az intézkedés közben beszélgettünk, már nem annyira zavarta őt, hogy lassabban tudja elvégezni a dolgát. A mai, egyre gyorsabban futó világ másra nevel minket mint a türelemre. Annak a világnak a jelmondata, „szerezd meg magadnak gyorsan és azonnal”, mindent egy gyors eredményre irányít. De ezért sokszor gyorsabban is türelmetlenkedünk, ha valami nem sikerül úgy, ahogyan akarjuk, szeretnénk. Ezt „a gyors eredmény”-szemléletet szintén az emberi, családi kapcsolatokra visszük át. Hogyan reagálunk, ha a házastárs, a gyerek, a testvér nem hozza ezt az 'eredményt', amit vártunk tőle? Mennyire türelmesen bánunk családtagjainkkal, ha nem viselkednek, ahogyan az nekünk teszik? De ha igazán szeretjük őket, kell, hogy türelmünk is legyen irántuk. A Szentlélek bennünk ezt a gyümölcsét erősíteni szeretné. A türelem Isten tulajdonsága: a türelmes Isten, akinek annyi türelme van, ahogy Szent Péter második levelében mondja: „Urunk türelmét tartsátok üdvösségnek” (2Pét 3,15). Isten nem azonnal türelmetlenkedik, ha nem aszerint élünk, amire alkotott minket és amit a saját javunkra kíván tőlünk. A mai idézet megmutatja Istennek ezt a türelmét, magatartását. Isten olyan mint a vincellér, aki gazdájánál közbenjár a fügefáért. Aki nem csak remél és vár, hanem hozzátesz valamit ahhoz, hogy a fa jövőre mégis gyümölcsöket hozzon. Körülásom és megtrágyázom. A Szentlélek segítségével gyakoroljuk családjainkban ezt az aktív türelmet.
Feladat a mai napra: Ha valakivel az utóbbi időben türelmetlen voltam, kérem, hogy Isten megmutassa nekem, hogyan kell vele jobban bánnom és melyik magatartásom segíthet neki abban, hogy előrehaladjon a jóban.