XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2015. szeptember 3., csütörtök

Szeptember 3.



Lk 17,3-5; Mt 18,21-22         (Hányszor kell megbocsátanom?)
Vigyázzatok magatokra. Ha vét ellened testvéred, fedd meg. De ha megbánja, bocsáss meg neki. Ha hétszer vétkezik is naponta ellened, és hétszer fordul hozzád azzal, hogy „bánom”, bocsáss meg neki.” Az apostolok kérték az Urat: „Növeld bennünk a hitet.”
Akkor odalépett hozzá Péter és megkérdezte: „Uram, ha vét ellenem testvérem, hányszor kell neki megbocsátanom? Talán hétszer?” „Mondom neked - felelte Jézus -, nem hétszer, hanem hetvenhétszer.

Mivel a családban szoros kapcsolatokban élünk, így eleve több esély is van arra, hogy egymást megbántjuk valamivel. A család realitása azért sokszor az, hogy nemcsak egyszer bántunk meg egy másik családtagot, hanem akár többször is– talán pont a gyenge oldalunk miatt. Vagy fordítva, azt tapasztaljuk meg, hogy velünk rosszul bánnak. Például egy szóval rátapintanak a fájós pontunkra. Minden ilyen szituációban a család a megbocsátás, a kiengesztelődés és az újrakezdés gyakorlóhelyévé válik (ahogyan ennek a hétnek is ez a témája). Nemcsak egyszer vagyunk meghívva arra, hogy megbocsássuk egymásnak, hanem a megbocsátás egy folytonos gyakorlat. Biztos, hogy bennünk is felmerült Péternek a kérdése: „Uram, ha vét ellenem testvérem, hányszor kell neki megbocsátanom?” Bár jól ismerjük Jézus válaszát, engedjük, hogy ma újra Jézus szava hívjon minket. Hányszor vagyunk hajlandók megbocsátani egymásnak? Ha őszinték vagyunk, talán már hétszer is túl soknak tűnik a számunkra. Az ószövetségben a hetes szám a tökéletességet szimbolizálta. Hallottuk tegnap, hogy Jákob hétszer meghajolt Ézsau előtt. Lukács evangéliumában Jézus maga használja a hetes számot, amikor a megbocsátásról beszél: Ha hétszer vétkezik is naponta ellened, és hétszer fordul hozzád azzal, hogy „bánom”, bocsáss meg neki.” Maté evangéliumában pedig Jézus arra is rávilágít, hogy a hétszer a „mindig”-nek felel meg. Jézusnak erre a válaszára érdekes az apostolok felelete: „Növeld bennünk a hitet.” Érezték, ahogyan mi is érezzük, hogy magunktól nem tudunk ilyen mértékben megbocsátani. Istentől, Jézustól kell kérnünk a megbocsátás ajándékát. Oly mértékben, ahogyan a belé vetett hitünk erősödik, úgy leszünk képesek megbocsátani az ellenünk vétkezőknek.
Feladat a mai napra: Ma többször imádkozom a miatyánkot és tudatosan elimádkozom azt a részt, hogy „és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek”, átgondolva, mit jelent ez a mai napon.