XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2015. október 22., csütörtök

Október 22.



Lk 12,49-53                       (..., hogy békét hozzak a földre?)
Azért jöttem, hogy tüzet dobjak a földre. Mi mást akarnék, mint hogy lángra lobbanjon! Keresztséggel kell megkereszteltetnem. Annyira szorongok, míg be nem teljesedik. Azt hiszitek, azért jöttem, hogy békét hozzak a földre? Nem azt, hanem - mondom nektek - meghasonlást. Ezentúl ha öten lesznek egy házban, megoszlanak egymás közt: három kettő ellen, és kettő három ellen. Meghasonlik az apa a fiával és a fiú az apjával, az anya a lányával és a lány az anyjával, az anyós a menyével és a meny az anyósával.”

Jézus a mai idézeten azt a nagy vágyát fejezi ki, hogy ezt a művet, amiért a világra jött, végül véghezvigye és a szeretet tüze lángra lobbanjon. A tűz nem mindig egy pozitív kép, itt azonban azt az erőt jelenti, ami erősebb a gonosznál és legyőzi a sátán hatalmát. Jézus tudja, hogy ahhoz a „keresztséggel kell megkereszteltetnie”, amit nem más mint a kereszt halála jelent. Látjuk, milyen belső magatartással vállalja Jézus ezt az utat: Nem kényszerítve vagy „mert nem marad más hátra, mint”, hanem nagy vággyal. Jézus maga példát ad ezzel, hogy mit jelent felelősségteljesen végrehajtani a rá bízott feladatot. A mai idézetben nem Jézus második eljövetele a téma, hanem Jézus beszél az első eljövetele jelentőségéről, miért jött a világra. Mit gondolunk mi, miért? „Azt hiszitek, azért jöttem, hogy békét hozzak a földre?” - de igen, te vagy számunkra a béke fejedelme, Jézus. Akkor, hogyan kell megértenünk, hogy meghasonlást és széthúzást hoztál a földre? Jézus a szív békéjét hozta a földön élőknek, amely egyszer teljes lesz az Isten országában, Jézus második eljövetelekor. Itt a földön pedig csak az ellenségeskedés közepette tapasztalhatjuk a békét. Mivel nem mindenki dönt Jézus mellett, szakadás keletkezik. Ha valaki komolyan akarja követni Jézust, még a keresztény családokban is feszültséggel jár. Talán azt mi is már tapasztaltuk. Fontos, hogy a kihívásokban is Jézus mellett tartsunk ki, akkor szívünkben lesz az ő békéje.
Feladat a mai napra: Kérjem Jézust, hogy töltse el szívemet békével.