XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2016. május 23., hétfő

Május 23.



1 Jn 4, 7-8.13.16-18a        (szeretet)
7Szeretteim, szeressük egymást, mert a szeretet Istentől van, és mindenki, aki szeret, Istentől való és ismeri Istent. 8Aki nem szeret, nem ismeri az Istent, mert az Isten szeretet. ...13Abból tudjuk, hogy benne élünk, ő meg bennünk, hogy a Lelkéből adott nekünk. ... 16Megismertük és hittünk a szeretetben, amellyel Isten van irántunk. Az Isten szeretet, és aki kitart a szeretetben, az az Istenben marad, s az Isten is benne marad. 17Abban teljesedett ki bennünk a szeretet, hogy bizalommal várjuk az ítélet napját, mert ahogyan ő, úgy vagyunk mi is ezen a világon. 18A szeretetben nincs félelem.

Hogyan ismerjük meg Istent? Hogyan lehet bárkit megismerni? Ha találkozunk, beszélgetünk Vele. Közös ügyeink vannak. Istennel az imában lehet találkozni, beszélgetni. A Vele töltött csendben tud eljutni hozzánk az ő szava, sugallata. Akkor megtapasztalhatjuk Isten szeretetét.
Amikor tudjuk, hogy valamit nem jól csináltunk és csak Neki el tudjuk panaszolni, hogy bizony ezt másképpen kellett volna csinálni de most már késő és nem is tudjuk, hogy hogyan lehetne kijavítani, bátorságunk sincs nekifogni. Ő megvigasztal, fölemeli csüggedt szívünket, erőt ad a jobbá váláshoz és megtapasztaljuk, hogy nem ítél el minket tetteink szerint. Sokszor még segíti is a dolgok rendbetételét is.
Amikor kicsik vagyunk és gyengék és nálunk hatalmasabbakkal erősebbekkel kell megküzdenünk az igazunkért és Hozzá kiáltunk segítségért megtapasztalhatjuk Isteni szeretetét és erejét amivel megvéd minket erőt és ötletet ad a megoldáshoz. Amikor félelem szorítja össze a szívünket, mert valami nagy megmérettetés előtt állunk vagy műtét vár ránk vagy szerettünkért aggódunk, és Tőle kérünk segítséget, újra és újra megtapasztalhatjuk gondoskodó szeretetét. Ezekkel a tapasztalatokkal a tarsolyukban szép lassan megtanulunk mi is érzékenyek lenni a gyengék és kicsinyek iránt. Kinyílik a szemünk és a szívünk a körülöttünk élők problémáira. Megtanulunk irgalmasak lenni az ellenünk vétőkkel. Egyre erősebb lesz a bizalmunk Istenünk iránt. Szép lassan életre kel kő szívünk és hús szívvé válik az Úr oltárán. (KK)
Feladat a mai napra: Megnézem, milyen gesztussal fejezhetem ki szeretetemet családtagjaim iránt.