XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2016. május 24., kedd

Május 24.



1 Pét 4,12-13                     (öröm)
„Szeretteim, ne lepődjetek meg azokon az égő fájdalmakon, amelyek megpróbáltatásul értek benneteket, mintha valami hallatlan dolog esett volna veletek. Ehelyett inkább örüljetek, hogy részetek lehet Krisztus szenvedéseiben, hogy dicsősége megnyilvánulása napján majd ujjongva örülhessetek.”

A megpróbáltatások égő fájdalmát hamar észre veszem: sajog a derekam, a lábam, mindenem, az iskolában nem bírok a gyerekekkel, mennyi bosszúság, fáradtság ért a mai napon! De vajon észre veszem-e a sok csendes örömet? Reggel, amikor felébredtem, besütött a nap az ablakomon. A madarak Istent dicsőítették a diófa tetején, a férjem meleg kávéval, kedvesen köszöntött, együtt tornáztunk, imádkoztunk, dolgoztunk a kertben. Az eső után minden üde zöld és harsogva növekszik. Isten bűneink ellenére nem feledkezik el rólunk, táplálja, erősíti mindenütt az életet! Gyermekek arca, derűs kacagása, kis unokáim ölelő karja! Köszönöm a sok örömöt Istenem! Köszönöm, hogy jól esik az étel, hogy a szobában meleg van, az ágyam kényelmes, az álmom békés. Köszönöm a tiszta lelkiismeretet, mindent neked köszönök Istenem!
Az igazi öröm forrása az Isten. Létezik rossz öröm is: a hatalmaskodók, a másokat bántók, a kigúnyolók,a bálványimádók öröme. A bűnnek is van rövid ideig tartó, kélyes öröme. A Lélek gyümölcse azonban a csendben érik, a gyermek(i) szívekben és az Istennel való egyre mélyebb kapcsolatban. Ritkán harsogó, inkább derűs és hálás, akkor is, ha éppen meglepődünk az égő fájdalmakon, amelyek megpróbáltatásul érnek bennünket.
Az Istentől jövő örömben egy-egy másodpercre bepillantunk a mennyországba.
    A 100 éves Placid atya 10 évet töltött a Gulágon. Életfeladatának tekintette, hogy társait segítse a túlélésben. Első számú túlélési szabálya: ne panaszkodjál! Második szabály: keresd meg az apró örömöket az életben! Ma tanuljunk Placid atyától! Ha működött a dolog a Gulágon, talán nekünk is menni fog.(UE)
Feladat a mai napra: Keresem a mai napon az apró örömöket az életemben.