XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2016. október 20., csütörtök

Október 20.



Assisi Szent Ferenc himnusza                                  (Isten tükröződik vissza mindenben)
Áldott légy, Uram, minden teremtményeddel!
Főképp napfivér úrral, vele világítasz nekünk, ő a nappal!
Milyen szép és nagy fénnyel ragyogó: ó, magasságos, folyton rólad tanító!
Áldott légy, Uram, holdnővérért és a csillagokért,
az égre alkottad őket, fényesnek, értékesnek és szépnek!
Áldott légy, Uram, szélfivérért, a levegőért,
a borús, derűs és mindenféle időért, mellyel teremtményeidet élteted!
Áldott légy, Uram, víznővérért, ki tiszta és oly hasznos, drága és alázatos!
Áldott légy, Uram, tűzfivérért; az éjszakát világítod be általa,
szép és vidám, van ereje s hatalma!

87. Amikor tudatosítjuk magunkban, hogy Isten tükröződik vissza mindenben, ami létezik, vágy ébred szívünkben, hogy imádjuk az Urat minden teremtményéért és minden teremtményével együtt, amint azt Assisi Szent Ferenc gyönyörű himnusza kifejezi.
88. Brazília püspökei felhívták a figyelmet arra, hogy az egész természet, túl azon, hogy kinyilvánítja Istent, az ő jelenlétének helye is. Minden teremtményben benne lakozik az ő éltető Lelke, aki a vele való kapcsolatra hív minket. E jelenlét felfedezése arra késztet minket, hogy kialakítsuk magunkban az „ökológiai erényeket”. De amikor ezt mondjuk, nem felejtjük el, hogy végtelen távolság is létezik, hogy e világ dolgai nem birtokolják Isten teljességét. Egyébként a teremtményeknek sem tennénk jót, mert nem ismernénk el saját és igazi helyüket, és végeredményben olyasmit követelnénk tőlük jogtalanul, amit a maguk kicsinységében nem tudnak megadni.
Feladat a mai napra: Assisi Szent Ferenc himnuszával mai imádságban dicsérem az Urat minden teremtményéért és minden teremtményével együtt.