XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2017. január 2., hétfő

Január 2.



Zsolt 34,12-19                   (Ki az, aki élni akar? Ki kíván sok évet?)
Gyertek, fiaim, és hallgassatok rám, az Úr félelmére tanítalak titeket. Ki az, aki élni akar? Ki kíván sok évet, hogy élvezze a boldogságot? Őrizd nyelvedet a gonoszságtól, s ajkadat az álnok beszédtől! Hagyd el a rosszat és válaszd a jót, keresd a békét és járj a nyomában! Az Úr szeme az igazakra tekint, füle meghallja kiáltásukat. De a gonoszoktól elfordítja arcát, s eltörli emléküket a földön. Az igazak kiáltottak, s az Úr meghallotta, megmentette őket minden bajtól. A megtört szívűekhez közel van az Úr, a bánatos lelkűt meggyógyítja.

Ki az, aki élni akar, s jó napokat kíván látni? Ezt a kérdést teszik fel a mai zsoltárban. Ma mi is megkérdezhetjük magunktól: én élni akarok, szeretem az életet, az életemet? Talán spontán válaszunk erre a kérdésre nem lenne más, mint „persze, ez egyértelmű, vajon van valaki, aki nem akar élni?” Bár vannak olyan tapasztalataink, mint amikor nincs kedvünk felkelni reggel, vagy amikor úgy érezzük, hogy nehéz az élet, ezek azonban nem azt jelentik, hogy nem akarunk élni. Bizonyára élni akarunk, csak nem úgy, ahogyan éppen most. Az ember élni akar, de nem akármilyen módon, hanem úgy, hogy az jó legyen neki. Ezért a kérdés második része is lényeges: Ki az, aki élni akar, s jó napokat kíván látni? Vagy a fönti fordítás szerint: Ki kíván sok évet, hogy élvezze a boldogságot? Vajon ki ne válaszolná erre: én? Igen, én kívánom, hogy jó és boldog napokat lássak és éljek meg életemben! Isten, az élet adója (vö. Ter 1,27; 2,7) és az élet barátja [vö. Bölcs 11,24.26 (Mert szeretsz mindent, ami van, és semmit sem utálsz abból, amit alkottál. De te kímélsz mindent, mert a tiéd, életnek barátja)] boldog életre teremtett minket, és erre akar tanítani, hogy hogyan éljünk igazán jól, boldogan. Gyertek, fiaim – és lányaim –, és hallgassatok rám, az Úr félelmére tanítalak titeket. Az Úr félelme nem jelent mást, mint Isten tiszteletét, hogy hagyjuk, hogy Ő mutassa meg nekünk az élet útját (vö. Zsolt 16,11). Nem Istentől kellene félnünk, hanem inkább attól, hogy nem élünk jól, hogy az élet „mellett” élünk. Az élethez vezető útról beszél teljes egészében Isten szava, a Biblia. A mai idézet is ad útmutatást a boldog élethez: Hagyd el a rosszat és válaszd a jót, keresd a békét és járj a nyomában! Figyeljünk rá, elmélkedjünk rajta.
Feladat a mai napra: Megfogalmazom magamnak, mit jelent számomra az élet, az élet   .