XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2017. február 4., szombat

Február 4.



Lk 2,19      (Mária meg mind emlékezetébe véste szavaikat és szívében egyeztette.)
Mária által, a lehető legközelibb és legcsaládiasabb, leghatékonyabb és legfinomabb módon akarta Isten kinyilatkoztatni anyai arcát minden embernek valamint tiszta lényegét és szívélyes gyengédségét nyújtani Márián keresztül minden gyermekének kivétel nélkül.
   (VDMTK Szabályzat 231.)

Istennek nincs arca, amit láthatnánk, de Édesanyánkon, Szűz Márián keresztül is közeledni akart hozzánk. Isten értékes eszköze ő, minden asszony közül választotta ki, hogy kinyilatkoztassa magát, hogy Jézus anyja legyen, és Jézuson keresztül a mi Anyánk is. Vele biztonságban érezhetjük magunkat, hiszen anyai szeretete soha nem hagy el minket: kiállja a tűz próbáját. Isten Máriában mutatja meg nekünk az arcát, bárhol vagyunk a világban, bármeddig jutottunk életünk során a növekedésben “Otthon érezhetjük magunkat”; Édesanyánk mellettünk áll, hogy segítsen nekünk. Az anyák szabadságával, fiaik iránti jogával és kötelességével lép be otthonunkba, életünkbe, hogy vigyázzon ránk. Nem számít, hogy jól vagy rosszul viselkedtek, ugyanúgy szereti fiait, határozottan és gyengéden tanít bennünket, ahogy bármelyik édesanya tenné. Azt akarja, hogy közelebb kerüljünk Istenhez, leginkább azok, akik a legtávolabb vannak, tévedésben élnek, vagy a legjobban rászorulnak. Egy anya a legjobbat akarja gyermekeinek, a legjobb dolog, amit Mária nekünk akar adni az, hogy az Atyához vezet minket. Mária Isten arca, csupa gyengédség és irgalom, megértés és türelem, semmit nem váró ingyenes szeretet, ott a rejtekben, ami nem keresi, hogy beszéljenek róla, ott van édesanyánk, és azt akarja, hogy ismerjük meg Isten anyai arcát.
Feladat a mai napra: Ma a rózsafüzérben Máriával együtt kérjük, hogy tanítson meg minket, hogy úgy viszonyuljunk az Atyához, ahogyan ő tette: bizalommal. Kérjük, hogy ő formálja életünket, ahogy Jézust is tanította, abban, amiben fejlődnünk kell.