XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2017. június 20., kedd

Június 20.



Lk 5, 12-16                        (Uram, ha akarod, megtisztíthatsz!)
Amikor Jézus az egyik városban tartózkodott, egy leprával borított férfi meglátta, elé borult és kérte: „Uram, ha akarod, megtisztíthatsz!” Erre kinyújtotta kezét, megérintette, és így szólt hozzá: „Akarom, tisztulj meg!” És azonnal megtisztult a leprától. Meghagyta neki, hogy ne mondja el senkinek: „hanem menj el, mutasd meg magad a papnak, és ajánld fel tisztulásodért a Mózes által előírt áldozatot bizonyságul nekik.” A dolog híre mégis egyre jobban elterjedt. Nagy tömeg gyűlt egybe, hogy hallgassa, és ki-ki meggyógyuljon betegségéből. Ő azonban elvonult a pusztába, és imádkozott.

Milyen példajellegű ez a történet! Jézus elé borult egy leprás férfi. És azt kérte tőle: „Uram, ha akarod, megtisztíthatsz!” Tekintsünk ma arra a két kis szóra: ha akarod... Tudjuk a leprásokról, hogy kitaszítottak voltak. A zsidók tartottak tőlük, mert tisztátalannak számítottak. Csengőt is kellett magukon hordozni, hogy senki a közelükbe ne lépjen, hiszen fertőző betegek voltak. Milyen keserű és kilátástalan lehetett ennek a férfinek az élete! Micsoda megalázás volt ez a betegség, már szinte nem is számított embernek. És tudta, hogy nem fog belőle kigyógyulni. Az emberek kikerülték őt, senkivel nem érintkezhetett, senki nem ölelte meg,... Micsoda súlya van ennek a két kis szónak: ha akarod. Mennyire vágyakozhatott ez a férfi arra, hogy végre megint normális életmódot élhessen, hogy együtt lehessen családjával, barátaival, hogy szerető gesztusokban részesüljön, mint mindenki más. És mégse unszolja Jézust, nem követelőzik. Jézustól teszi függővé gyógyulását. És Jézus akarja, megérinti őt kezével és meggyógyítja. És ezzel a gesztussal visszavezeti a társadalomba, visszaadja neki teljes emberi méltóságát. Jézus nem fél a leprástól, sem a leprától. Mi az, amit esetleg magunkban nem tudunk elfogadni? Vagy ahol úgy érzzük, hogy mások nem fogadnak el? 
Feladat a mai napra:  Ma én is odaléphetek Jézushoz, és kérhetem tőle: Uram, ha akarod, megtisztíthatsz. Legyen meg életemben a te akaratod. De ha nem akarod, akkor azt is elfogadom. Akkor csak abban segíts kérlek, hogy el tudjam fogadni magamat olyannak, amilyen vagyok.