XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2017. július 14., péntek

Július 14.



Lk 7,31-35                         (s azt mondjátok rá, lám, milyen...)
„Kihez hasonlítsam ennek a nemzedéknek a tagjait? Kihez hasonlók? A gyerekekhez hasonlítanak, akik ott tanyáznak a piacon és egymásnak kiabálják: Furulyáztunk nektek, és nem táncoltatok, siratót énekeltünk, de nem zokogtatok. Mert eljött Keresztelő János, kenyeret nem eszik, bort nem iszik s azt beszélitek róla, hogy ördöge van. Eljött az Emberfia, eszik és iszik, s azt mondjátok rá, lám, milyen falánk, iszákos ember, a vámosok és a bűnösök barátja. A bölcsességet azonban minden gyermeke igazolja.”

Jézus az akkori nemzedéket (és talán még mi nemzedékünkre is érvényes?!) olyan gyerekekhez hasonlítja, akik megmondják másoknak, mit kell tenniük, és ha ezek azt nem teszik, elégedetlenek lesznek, felháborodnak. Saját szemszögükből ítélik meg az embereket, aszerint, amit látnak. Így számukra János aszkézise, böjtölése annak a jele, hogy ördöge van. De aki, pont ezzel ellentétesen cselekszik, ahogyan Jézus is, az sem jár jobban. Eljött az Emberfia, eszik és iszik, s azt mondjátok rá, lám, milyen falánk, iszákos ember, a vámosok és a bűnösök barátja. Nemcsak nem lehet mindenkinek a kedvében járni, hanem az ilyen embereknek soha nem lehet eleget tenni. Az egyik sem, a másik sem helyes a szemükben. Arra szólít itt fel Jézus, hogy az emberek viselkedése mögött felismerjük Istennek a terveit, szándékát. János bűnbánó élete, éppen úgy, mint Jézus nagylelkű vendégszeretete Istennek az akarata volt. Az Ő szemében mindkettő nagyon helyes, igaz volt. Mindig nagyon óvatosnak kell lennünk, ha egy emberi viselkedést ítélünk meg. Isten szemlélete nélkül nem jutunk el a helyes véleményformáláshoz. De a bölcsességet igazolja annak minden fia. A bölcsesség, maga Isten, mondja ki az igazságot minden ember fölött, aki egyszerre Isten gyermeke. Kérjük, hogy a Szentlélek, adja meg nekünk mindig ezt a bölcsességet a helyes értékeléshez.
Feladat a mai napra: Arra figyelek, hol akarok másokat az én saját véleményem szerint formálni?