XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2017. július 5., szerda

Július 5.



Lk 6,37-38                         (Ne ítéljetek el senkit)
Ne mondjatok ítéletet senki fölött, s akkor fölöttetek sem ítélkeznek. Ne ítéljetek el senkit, s akkor benneteket sem ítélnek el. Bocsássatok meg, és nektek is megbocsátanak. Adjatok, és akkor ti is kaptok. Jó, tömött, megrázott és túlcsorduló mértékkel mérnek öletekbe. Mert amilyen mértékkel ti mértek, olyannal mérnek majd nektek is."

Amikor olvassuk ezeket a részleteket, saját tapasztalataink juthatnak eszünkbe, és megeshet velünk, hogy ellent mondanánk Jézusnak, amikor azt mondja: Ne mondjatok ítéletet senki fölött, s akkor fölöttetek sem ítélkeznek. Jézus, sokszor volt már az, hogy nem ítélkeztünk mások fölött, és mégis megítéltek mások! Úgy tűnik, hogy ez nálunk, emberek között, valahogyan nem működik. Miről is beszél Jézus? Ki az, aki fölöttünk ítélkezhet, vagy akár el is ítélhet? Ki az, aki megjutalmaz? Jézus magáról az Istenről beszél. Az emberek ítélkeznek, és ítéletüktől nem tud minket megóvni. De itt egy másik dimenzióra szeretne figyelmeztetni: a végső, az utolsó itélet dimenziójára. Ne szemléljük életünket csak a kis földi dimenzióban, hanem az örök élet távlatában. Minden, amit itt és most élünk, hatással van az örök életre. Csak annak nyílhat meg az üdvösség kapúja, aki Isten útjain járt, aki az ő logikája szerint próbált gondolkodni, élni. Szavai mögött az van, amit már korábban mondott: Legyetek tökéletesek, amint mennyei Atyátok tökéletes! Isten senkit nem ítél el. Ha ti nem ítélkeztek mások fölött, akkor Ő sem fog fölöttetek ítélkezni. Isten az, aki mindenkinek megbocsát, mindenkiről gondoskodik. Ha ti megbocsátotok, ő is megbocsát nektek, ha ti adtok, akkor ti is kapni fogtok. És nem is keveset! Jó, tömött, megrázott és túlcsorduló mértékkel mérnek öletekbe. Mert amilyen mértékkel ti mértek, olyannal mérnek majd nektek is. Legyetek hát jóságosak, amint Atyátok is jóságos hozzátok.
Feladat a mai napra: Megfigyelem reakcióimat másokkal szemben. Amikor megítélnék valakit, megpróbálom meglátni a jó tulajdonságait is, és azokért tudatosan hálát adni.