XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2017. augusztus 1., kedd

Augusztus 1.



Lk 9, 23-27                        (Aki követni akar, tagadja meg magát)
Amikor az egész néphez szólt, ezt mondta: "Aki követni akar, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét minden nap, és úgy kövessen. Mert aki életét meg akarja menteni, elveszíti. Aki meg elveszíti értem az életét, az megmenti. Mert mi haszna van belőle az embernek, ha megszerzi akár az egész világot is, de maga elpusztul, vagy súlyos kárt szenved? Aki ugyanis szégyell engem és tanításomat, azt az Emberfia is szégyellni fogja, amikor majd eljön a maga és az Atya, meg a szent angyalok dicsőségében. Igazán mondom nektek, hogy azok közül, akik itt állnak, némelyek nem halnak meg, míg meg nem látják az Isten országát."
Jézus ma mindenkit felszólít: "Aki követni akar, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét minden nap, és úgy kövessen. Mert aki életét meg akarja menteni, elveszíti. Aki meg elveszíti értem az életét, az megmenti. Mert mi haszna van belőle az embernek, ha megszerzi akár az egész világot is, de maga elpusztul, vagy súlyos kárt szenved?” Úgy gondolom, ez a felszólítás minden nap aktuális marad. Mennyire természetes számunkra, hogy minden nap felvegyük keresztünket és kövessük Jézust? Nemde sokszor azt tapasztaljuk, hogy már megint letettük, vagy ma még fel se vettük? Mi az, ami kényelmessé tesz, vagy meggátol abban az elszántságban, hogy Istent és az embereket szolgáljam? A mai világ olyan nagy hangsúlyt fektet a kényelemre. De pont a kényelem az, ami megárt nekünk, ha már túl sok. Igaz, hogy mindent megszerezhetek magamnak, megehetem nap, mint nap a kedvenc ételeimet, nyalánkságaimat. De ha nem kelek föl belőle, akkor elkényelmesedek, és lelassulok, és életem elkezd szétfolyni. Az életünk elkezdi értelmét veszíteni, amikor nem arra használom, hogy szeressem Istent és a rám bízott embertársaimat. Kérjük Jézus segítségét, hogy ma is újra dönteni tudjak amellett, ami nekem tényleg életet és értelmet ad.
Feladat a mai napra: Ma valamivel különösképpen szolgálni akarom embertársaimat.