XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2017. szeptember 27., szerda

Szeptember 27.



Lk 15,8-10                         (Isten megkeresi, ami elveszett)
Vagy ha egy asszonynak van tíz drachmája, és egyet elveszít, nem gyújt-e világot, nem sepri-e ki a házát, nem keresi-e gondosan, amíg meg nem találja? És ha megtalálja, összehívja barátnőit meg a szomszédasszonyokat: Örüljetek ti is - mondja -, mert megtaláltam elveszett drachmámat! - Mondom nektek, az Isten angyalai is éppígy örülnek majd egy megtérő bűnösnek."

Újabb példabeszédet mond Jézus. Ha egy asszonynak van tíz drachmája,  és egyet elveszít, nem gyújt-e világot, nem sepri-e ki a házát, nem keresi-e gondosan, amíg meg nem találja? Egy drachma egy napi munkabért jelentett Jézus idejében. De sokat nem tudott rajta vásárolni. Mai pénznemmel összehasonlítva kb. 100 Ft értéke volt. Minden fillér számított. Sok volt az adó és az infláció már akkoriban is, nemcsak ma. Ha egy napi munkáért 1 drachmát kapott, akkor bizonyára nagy vagyonnak számíthatott az asszonynak a 10 drachma. És ha egyet elveszített belőle, akkor bizonyára feje tetejére fogja állítani az egész házat, mert egy egész nap verejtékes munkáját jelentette. Lehet, hogy ma mosolyognánk rajta. A mai napibér kb. 3.000 és 4.500 Ft között van. Ha valaki nagyon jól keres, lehet akár 12.000 Ft is. De ha nem is a béreket nézzük, hanem annak értékét, akkor azt olvashatjuk ki a példabeszédből, hogy bármilyen kis értékkel rendelkezik is az egy napi munka, elég értékes ahhoz, hogy az ember megküzdjön érte. Istennek olyan fontos minden egyes ember, hogy mindent megtesz azért, hogy megtalálja. Neki is egy napi munkájába került megteremteni az embert. Annyira értékes az ember Isten számára, hogy akár az egész életét is odaadja érte ahhoz, hogy megmentse. Vajon ennyire tudom-e értékelni saját életemet vagy családom, munkatársaim, ill. a körülöttem élő emberek életét?
Feladat a mai napra: Ma különösképpen arra az emberre akarok figyelni, és annak életét megtanulni nagyra becsülni, aki számomra csak kis értékkel bír. Megengedem Jézusnak, hogy megmagyarázza nekem a másik ember igazi értékét.