XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2017. október 4., szerda

Október 4.



Lk 16,14-17                       („Hamarabb ér véget ég és föld”)
Hallották ezt a kapzsi farizeusok, és kigúnyolták érte. De ő kijelentette: „Ti igaznak mondjátok magatokat az emberek előtt, az Isten azonban belelát szívetekbe. Ami az emberek szemében nagy érték, az az Isten előtt megvetést érdemel. A törvény és próféták Jánosig tartottak. Azóta az Isten országának örömhíre terjed, és senki se juthat el oda erőfeszítés nélkül. Hamarabb ér véget ég és föld, mint hogy egyetlen vessző is elvesszen a törvényből.

Amikor Jézus az okos intézőről beszélt és arról, hogyan lehet a gazdagságot jól használni a farizeusok is jelen voltak. Ők nagyon igazak és törvénytisztelők voltak. Jézus egy alkalommal így szólt a tanítványokhoz, tegyétek meg és figyeljetek oda arra, amit mondanak nektek, de ne utánozzátok őket, mert ők csak beszélnek, de nem tesznek semmit. Jézus sokszor látta, hogy a szándék és a cselekedet szétválik az életben. Ezért válaszol olyan cinikusan az önelégültségükre. Isten ismeri a szívüket és látja, hogy milyen kettős életet élnek. Mi is hallgatjuk a szavait, misére járunk, imádkozunk, stb. De vigyáznunk kell, nehogy azt higgyük már nincs szükségünk tanulásra, javulásra, és ne gondoljuk, hogy mi vagyunk mások mesterei. Jó lenne, ha végignéznénk az életünkön, mert mindaz ahogyan élünk mutatja, hogy miben hiszünk. Az életünkkel, a kapcsolatainkkal, a családunkkal kezdve. Jézus nem karja megváltoztatni a törvényt, azt szeretné, hogy a törvény a szívünkbe legyen vésve, hogy a szándék tetté váljon. Máté  evangéliumában mondja „Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem a törvényt vagy a prófétákat; nem azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem, hanem hogy beteljesítsem”(Mt 5,17). Mert ő az, aki az életével és tetteivel megmutatta ennek a törvénynek a lényegét, azt, hogy a törvény Isten, önmagunk és a testvérek szeretetén nyugszik.
Feladat a mai napra: Kérdezzük meg magunktól, mire hívott Isten ebben az olvasmányban? Milyennel látja az életünket, a szívünket? Mit tehetnék annak érdekében, hogy lerövidítsem a távolságot aközött, amit gondolok, hiszek és élek?