XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2018. március 30., péntek

Március 30.



Iz 53,11                               (Jézus meghal a kereszten)
Erőszakos ítélettel végeztek vele. Ugyan ki törődik egyáltalán ügyével? Igen, kitépték az élők földjéből, és bűneink miatt halállal sújtották.

Jézus, meghaltál értünk a kereszten. Valóban, erőszakos ítélettel végeztek veled. Ugyan ki törődik ügyeddel? Megkapták, amit akartak. Látszólag a gonosz győzött rajtad. Kitéptek az élők földjéből, mert azt gondolták, hogy „jobb ha egy ember hal meg a népért” (Jn 18,14). Milyen elviselhetetlen számunkra a halál gondolata, akár csak a naponta megtörténő apró haláloké is. Olyan világban élünk, ahol nincs halálnak nincsen helye, és mindent megtesznek azért hogy hosszabbítsák az ember életét. Ugyanakkor a médiák minden csatornájában látunk holttesteket. Milyen érzéketlenek lettünk magunk is ezek a képek ellen! Mégis, amikor saját halálunkkal vagy egy hozzánk nagyon közel álló ember halálával szembesülünk, már nem lehetünk közömbösek. Ugyan ki törődik ügyével? Igen, törődöm! Lehet, hogy a világ megfeledkezik a halottakról. De mi nem nyugodhatunk bele az elmúlásba. Milyen sors vár rá, vár majd rám? Keresztes Szent János mondja: hogy életünk végén csak az számít, hogy mennyit szerettünk, és engedtük, hogy szeressenek minket. Hogyan élem betegségemet, küzdelmeimet? Vajon a szeretet iskolája lett számomra, engedtem, hogy engem még jobban szeressél? Jézus, amikor rád tekintünk a kereszten, azt a jó barátot láthatjuk, aki szeretetből odaadott értünk mindent, egész életét, hogy megváltson minket mindattól, ami megkötözve, és a szeretettől távol tart minket, legfőképpen a bűntől. Kérlek, könyörülj rajtunk! Segíts, hogy ne lázadjunk a halál, a lemondás ellen, és a szeretet néha fájdalmas útjai ellen, hanem teljesen át tudjuk magunkat adni Neked, a te kezébe tudjuk helyezni magunkat, végtelen bizalommal és határ nélkül, hogy így megnyíljék számunkra és szeretteink számára is az élet kapuja.
Feladat a mai napra: Részt veszek a nagypénteki liturgián, és felajánlom önmagamért és szeretteimért.